Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Maxilia is natuurlijk dé partner op het gebied van relatiegeschenken, promotieartikelen, bedrukte kleding en andere hoogwaardige maatwerkproducten, zoals verpakkingen. Verreweg de meeste producten uit ons assortiment zijn bedoeld voor direct gebruik op het professionele vlak door een onderneming, waardoor de BTW standaard aftrekbaar is. Relatiegeschenken is echter een geval apart en het is niet standaard dat relatiegeschenken BTW aftrekbaar zijn. In zekere zin zijn het presentjes en deze zijn in de regel niet standaard aftrekbaar van de BTW. Wij vertellen je graag meer over de BTW aftrekbaarheid van diverse relatiegeschenken.

Het verschil tussen interne en externe relatiegeschenken

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen de zogenaamde interne en externe relatiegeschenken. Interne relatiegeschenken die je bij ons kunt kopen zijn de relatiegeschenken die voor je eigen personeel bedoeld zijn, zoals bijvoorbeeld de kerstpakketten. De externe relatiegeschenken zijn de relatiegeschenken die zijn bedoeld om aan zakenrelaties van buiten het bedrijf te geven. In de meeste gevallen gaat het dan om klanten, maar het kan ook om prospects gaan. De relatiegeschenken voor klanten zijn vaak wel groter, zoals bijvoorbeeld de relatiegeschenken met wijn, en de prospects krijgen vaak leuke gadgets, zoals bijvoorbeeld de bedrukte pennen. De belastingdienst maakt onderscheid tussen interne en externe relatiegeschenken en gebruikt voor de interne geschenken een andere naam, namelijk ‘personeelsvoorzieningen’.

“De belastingdienst maakt onderscheid tussen interne en externe relatiegeschenken”

Het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting

Of relatiegeschenken BTW aftrekbaar zijn is afhankelijk van enkele factoren. Het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting, ook wel bekend als BUA, bepaalt of relatiegeschenken BTW aftrekbaar zijn. In dit besluit staat aan welke voorwaarden relatiegeschenken moeten voldoen om de BTW te mogen aftrekken en wanneer relatiegeschenken niet als voorbelasting mogen worden afgetrokken. Er zijn twee belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden als je de BTW wilt kunnen aftrekken als voorbelasting. Op de eerste plaats moet het zo zijn dat de ontvanger van het relatiegeschenk meer dan 30 procent BTW zou kunnen aftrekken wanneer deze het geschenk zelf aan zou schaffen. Geef je een relatiegeschenk waarvan minder dan 30 procent kan worden afgetrokken wanneer het zelf wordt aangeschaft, dan mag je de relatiegeschenken niet aftrekken als voorbelasting. Op de tweede plaats is er een regel met betrekking tot het drempelbedrag.

btw aftrekbaar relatiegeschenk

Het drempelbedrag uit het BUA

Om te weten of relatiegeschenken aftrekbaar zijn is het ook belangrijk om te kijken naar het vastgestelde drempelbedrag. Dit is de tweede factor die meespeelt in het bepalen van de eventuele aftrekbaarheid. Het drempelbedrag in het BUA is vastgesteld op € 227,- en dit bedrag is exclusief BTW. Makkelijk gezegd zijn relatiegeschenken BTW aftrekbaar wanneer je onder dit bedrag blijft en niet BTW aftrekbaar wanneer je hier overheen gaat. Natuurlijk zitten hier nog wel wat zaken aan vast. Het gaat namelijk niet om een bedrag per relatiegeschenk, maar om een bedrag per jaar. Wanneer je bijvoorbeeld met kerst en met Pasen een relatiegeschenk wilt geven, dan moeten de bedragen van deze twee relatiegeschenken bij elkaar op worden geteld en mag het opgetelde bedrag niet hoger zijn dan € 227,- exclusief BTW. Daarnaast is het zo dat het bedrag per begunstigde wordt berekend. Stel dat je bij ons 20 wijngeschenken bestelt voor 20 begunstigden, dan moet er dus gekeken worden naar het bedrag van 1 wijngeschenk.

“Jaarlijks mag het opgetelde bedrag per begunstigde niet hoger zijn dan € 227,- exclusief BTW”

Meerdere factoren kunnen nog een rol spelen

Er zijn altijd zaken die invloed hebben op de regeling. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die relatiegeschenken BTW aftrekbaar maken door de  het personeel of klant een klein deel zelf te laten betalen. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar met wat meer uitleg begrijp je het zeker. Je hebt misschien zelf ook wel eens meegemaakt dat je bij bijvoorbeeld een online bestelling in de laatste fase de optie krijgt om een bepaald product tegen een bijzonder laag bedrag mee te bestellen. Je betaalt dan een laag bedrag voor het product, waarvan ook wel vrij zeker is dat de ondernemer er zelf meer voor heeft betaald voor de inkoop. Doordat je personeel of klant op deze manier zelf een deel van de kosten betaalt komt het bedrag toch nog onder het drempelbedrag van € 227,- en zijn de relatiegeschenken BTW aftrekbaar.

Belangrijke uitzonderingen voor personeelsvoorzieningen

Er zijn bepaalde personeelsvoorzieningen vastgesteld waarvoor er geen beperkingen gelden als het gaat om de BTW aftrek. Er geldt een eigen regeling voor de BTW aftrek over eten en drinken dat wordt aangeschaft als personeelsvoorzieningen. De kosten en inkoop kunnen (gedeeltelijk) worden aftrokken. Hiervoor geldt namelijk niet de regeling van relatiegeschenken, maar de regeling die ook geldt voor de aftrek van kantine-inventaris. Alle informatie kun je terug vinden op de site van de belastingdienst

relatiegeschenken btw aftrekbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *